10 Συμβουλές & προτάσεις για τη λήψη μοναδικών εναέριων φωτογραφιών

Η εναέρια φωτογράφηση είναι πλέον πιο προσιτή σε όλους, μιας και τα drones έχουν μπει δυναμικά στην αγορά. Eξοπλισμένα με τις κατάλληλες κάμερες μπορούν να βιντεοσκοπούν και να φωτογραφίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και σαφώς μικρότερο κόστος, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε φωτογράφου ή παραγωγού. Χρήσιμες συμβουλές αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία μοναδικών εναέριων φωτογραφικών λήψεων μπορείτε να βρείτε παρακάτω: 

 

1. Επιλέξτε το σωστό drone

Με τα drones να γίνονται τόσο δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν πολλές συσκευές για να διαλέξετε. Σκεφτείτε πώς θα χρησιμοποιήσετε το drone σας, πόσο συχνά θα το χρειαστείτε και πού θέλετε να το πάρετε. Θα ταξιδέψετε πολύ μαζί του; Τότε μπορεί να θέλετε να επενδύσετε σε ένα μικρότερο drone για ψυχαγωγικούς κυρίως σκοπούς, όπως το DJI Mavic Air. Θα το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε φωτογραφίες για επαγγελματική χρήση; Μπορεί να θέλετε μεγαλύτερο αισθητήρα, περισσότερα megapixel και το προφίλ χρωμάτων της Hasselblad, δείτε το DJI Mavic Pro 2. Αν θέλετε την καλύτερη δυνατή ποιότητα και το μέγεθος για εσάς δεν έχει σημασία, τότε το DJI Inspire 2 με την κορυφαία κάμερα X7, μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς.

 

2. Σκεφτείτε το φακό

Όταν πρόκειται για γυρίσματα από ψηλά, πρέπει να σκεφτείτε το φακό. Ένας τυπικός φακός εστιακού μήκους (περίπου 35 - 85mm) έχει πολύ καλά αποτελέσματα αφού μπορείτε να κάνετε ένα κοντινό ζουμ στο θέμα σας. Το νέο DJI Mavic 2 Zoom, σας επιτρέπει να καταγράφετε επιπλέον λεπτομέρειες και να παράγετε καθαρές, ευκρινείς λήψεις με επαγγελματική εμφάνιση.

Ένας φακός ευρείας γωνίας (όπως έχουν τα περισσότερα drones) από την άλλη πλευρά είναι επίσης μια πολύ καλή λύση, καθώς σας επιτρέπει να συλλάβετε ένα μεγάλο μέρος του θέματός σας, αποτυπώνοντας από ψηλά εκπληκτικές φωτογραφίες με ευρυγώνιο αποτέλεσμα.

 

3. Βρείτε μια καλή τοποθεσία

Όταν πρόκειται για εναέριες φωτογραφίες, η τοποθεσία είναι το παν. Πρέπει να βρείτε το σωστό μέρος για τις καλύτερες λήψεις! Τα σαφή σχήματα, οι γραμμές και τα μοτίβα μπορούν επίσης να βελτιώσουν το αποτέλεσμα στις αεροφωτογραφίες σας. Εμπνευστείτε από τους καλύτερους λογαριασμούς εναέριων φωτογραφιών που θα βρείτε στο Instagram και επιλέξτε το μέρος που θα φωτογραφήσετε. Αναζητήσετε χρήσιμες συμβουλές από τους κατοίκους της περιοχής και βάλτε τη δική σας πινελιά για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε: Η ασφάλεια και η τήρηση του νόμου αποτελούν προτεραιότητες. 

 

4. Επιλέξτε τη σωστή ώρα 

Η ώρα της ημέρας που θα γίνει η φωτογράφηση, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Επιλέξτε να φωτογραφίσετε τις λεγόμενες “χρυσές ώρες”, δηλαδή στην αρχή και στο τέλος της ημέρας. 

Το φως θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον και τα χρώματα πολύ ιδιαίτερα. Έχετε τον ήλιο οδηγό σας, ώστε να μπορέσετε να τον χρησιμοποιήσετε για να φωτίσετε καλύτερα το θέμα ή το τοπίο σας. Όταν έχετε απέναντι σας τον ήλιο, μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε το “HDR", για να τραβήξετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες στα φωτεινά και σκιερά σημεία. Θυμηθείτε ότι δεν επιτρέπονται οι πτήσεις τη νύχτα (το αργότερο έως και 30 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου).

 

5. Κάντε τις λήψεις και σε RAW αρχείο

Όταν πρόκειται να φωτογραφίσετε τοπία από ψηλά, καλό θα ήταν να αποθηκεύσετε τις λήψεις σας και σε μορφή RAW. Σίγουρα το JPEG έχει τα προνόμιά του, αλλά η λήψη σε RAW κάνει πολύ πιο εύκολες τις αλλαγές στις φωτογραφίες σας κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας. Επίσης, εκτός από την απουσία “συμπίεσης” στις φωτογραφίες, μπορείτε να κάνετε διορθώσεις χρωμάτων ή να ρυθμίσετε την έκθεση πολύ καλύτερα από ό, τι αν το φωτογραφίζατε σε μορφή JPEG.  

 

6. Μειώστε το ISO

Εάν φωτογραφίζετε σε υψηλό ISO, θα έχετε αποτυπωμένες άσπρες κουκκίδες (“θόρυβο”) στις εικόνες σας που μπορεί να χαλάσουν μια σπουδαία φωτογραφία. Προσπαθήστε να περιοριστείτε σε χαμηλό ISO κατά τη λήψη των εικόνων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώσετε τη ρύθμιση του ISO με μη αυτόματο τρόπο (manual), γεγονός που θα σας βοηθήσει στη δημιουργία εικόνων πολύ καλύτερης ποιότητας. Εάν πραγματοποιείτε λήψεις σε σκοτεινές, σκιερές ή χωρίς αέρα περιοχές και χρειάζεστε περισσότερη φωτεινότητα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μικρότερη ταχύτητα κλείστρου (shutter speed) ή ανοίξτε το διάφραγμα (aperture). Αυτό θα φέρει περισσότερο φως και θα διατηρήσει το χαμηλό ISO για καλύτερες λήψεις. Ο κανόνας είναι απλός: όσο χαμηλότερο είναι το ISO, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα!

 

7. Βρείτε τη σωστή ταχύτητα κλείστρου

Οι λήψεις αεροφωτογραφιών χρειάζονται τις σωστές ταχύτητες κλείστρου.

Εάν θέλετε να δημιουργήσετε κάποιες καλλιτεχνικές “θολές” εικόνες, η αργή ταχύτητα κλείστρου είναι αυτό που χρειάζεστε. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να τοποθετήσετε στην κάμερα του drone σας, φίλτρα ND (τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της ημέρας).

Δεδομένου ότι τα σύγχρονα drones έχουν ενσωματωμένα πολύ καλής ποιότητας gimbals και εξαιρετικούς αισθητήρες, μπορείτε πραγματικά να δημιουργήσετε μοναδικές λήψεις με εξαιρετικά χαμηλές ταχύτητες κλείστρου. Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου πάντως, θα λειτουργήσει καλύτερα στις περισσότερες περιπτώσεις εναέριας φωτογράφισης, οπότε προσπαθήστε να τη διατηρήσετε υψηλότερη, για καθαρές λήψεις (crisp shots).

 

8. Προσοχή στον Καιρό

Πριν από κάθε πτήση με drone, πρέπει απαραίτητα μεταξύ άλλων να ελέγξετε τον καιρό!

Εάν ο καιρός είναι βροχερός, επικρατούν δυνατοί άνεμοι ή χιονίζει, απαγορεύεται να πραγματοποιήσετε πτήσεις με drone. Επιλέξτε ηλιόλουστο ή ελαφρώς συννεφιασμένο ουρανό για ξεχωριστές λήψεις.

 

9. Έχετε μαζί σας επιπλέον μπαταρίες

Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να σας συμβεί όταν φωτογραφίζετε με ένα drone, είναι να σας τελειώσει η μπαταρία του. Οι περισσότερες μπαταρίες για drone διαρκούν μόνο για περίπου 18-30 λεπτά ανά πτήση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε παραπάνω από μία εφεδρική μπαταρία, πλήρως φορτισμένη.

 

10. Βάλτε τη φαντασία σας και δημιουργήστε διασκεδάζοντας!

Απελευθερώστε τη φαντασία σας και διασκεδάστε πετώντας ένα drone νόμιμα και με ασφάλεια. Αποτυπώστε μοναδικές εναέριες λήψεις προσπαθώντας να βρείτε μέρη που δεν έχουν καλυφθεί εναέρια πιο πριν. Σκεφτείτε λήψεις από διαφορετικά υψόμετρα και γωνίες προσέγγισης, που συνθέτουν το μυστικό για μια συναρπαστική και ολοκληρωμένη εμπειρία θέασης. Μπορείτε να πειραματιστείτε με νέους τρόπους και τεχνικές, είτε βγάζοντας selfies, είτε τοπία με διαφορετικές προοπτικές, αντιθέσεις και σχήματα.

Share: 

Η ONTIME Productions υπογράφει παραγωγές οπτικοακουστικών έργων και εξειδικεύεται στις εναέριες βιντεοσκοπήσεις υψηλών προδιαγραφών, νόμιμα και με ασφάλεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ONTIME PRODUCTIONS

Σαλαμίνος 5, 54626, Θεσσαλονίκη

+30 2310 543 343

info@ontimeproductions.gr

www.ontimeproductions.gr

Let’s Work together!