Checklist για όλους τους τύπους drone για πτήσεις με ασφάλεια, νομιμότητα και επαγγελματισμό

Αρχάριος πιλότος ή έμπειρος χειριστής, ο καθένας σας μπορεί να βρει χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για το πως μπορείτε να πετάτε νόμιμα και με ασφάλεια το drone σας. Μία checklist, η οποία είναι βασισμένη σε δημοσιεύσεις, κανόνες, προσωπικές εμπειρίες και στους κανονισμούς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε σε κάθε πτήση.

 

 

1. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕ ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ (UPDATE FIRMWARE)

Έχοντας διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη έκδοση λογισμικού για το ΣμηΕΑ σας, το τηλεχειριστήριό του και όλες τις μπαταρίες του. Μετά από την αναβάθμιση συνιστάται μια βαθμονόμηση (calibration) IMU σε κρύο χώρο. 

 

 

2. ΦΟΡΤΙΣΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΣΑΣ

Οι ανεπαρκώς φορτισμένες μπαταρίες όχι μόνο θα εξαντληθούν ταχύτερα, αλλά θα είναι επιρρεπείς σε παρεμβολές. Εκτός από τις μπαταρίες του drone, βεβαιωθείτε ότι έχετε φορτίσει πλήρως και το τηλεχειριστήριό του, πριν από κάθε πτήση.

 

 

3. ΠΕΤΑΞΤΕ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ DAGR ΤΗΣ Υ.Π.Α.

Πριν από κάθε πτήση ελέγξτε Πριν κατευθυνθείτε προς την τοποθεσία που επιθυμείτε να πετάξετε, ελέγξτε τον εναέριο χώρο της, μέσω της ιστοσελίδας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας www.dagr.hcaa.gr, για τυχόν περιορισμούς (Νo fly zones), όπως ζώνες αεροδρομίων, ελικοδρόμια, στρατόπεδα, απαγορευμένες περιοχές, κ.α.. Μείνετε τουλάχιστον 8 χλμ μακριά τους. Στη συνέχεια υποβάλλετε σχέδιο πτήσης στην Υ.Π.Α. εφόσον απαιτείται (π.χ. πτήση πάνω από 50 μέτρα απόσταση από τον χειριστή, πτήση για επαγγελματικό σκοπό κ.τ.λ.). Δεν πετάμε πότε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή όταν επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Κρατάμε ασφαλή απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων και δεν πετάμε πάνω από ανθρώπους, κτήρια, αυτοκίνητα, καλώδια, κεραίες και ξένη ιδιοκτησία.

 

 

4. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ DRONE ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ 

Ελέγξτε το drone σας για τυχόν φθορές (προπέλες, αεροσκάφος, μπαταρία, κάμερα). Αφού πρώτα τοποθετήσετε σωστά την μπαταρία σας, ενεργοποιήστε πρώτα το τηλεχειριστήριο και στη συνέχεια το αεροσκάφος. Προχωρήστε με τη βαθμονόμηση της πυξίδας του drone (compass callibration). Βιδώστε τις έλικες στη θέση τους και αφαιρέστε το προστατευτικό κάλυμμα από το gimbal.

 

 

5. ΕΛΕΓΞΤΕ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥ DRONE

Για να μεγιστοποιήσετε το χρόνο πτήσης σας, προετοιμάστε τις βασικές ρυθμίσεις της κάμερας  (photo ή video, 1080p ή 4K, 30 ή 60fps) αλλά και του drone (όρια πτήσης, home point, sensors) πριν από την απογείωση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία GPS: τουλάχιστον 10 δορυφόροι πρέπει να είναι διαθέσιμοι, διαφορετικά σημαντικές λειτουργίες ασφαλείας, όπως η επιστροφή στο σημείο απογείωσης (RTH), ίσως να μην λειτουργήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

 

6. ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε δίπλα σας, έναν πυροσβεστήρα και ένα κιτ πρώτων βοηθειών. Μετακινηθείτε σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων από το drone πριν την απογείωσή σας και ελέγξτε γύρω σας για την ύπαρξη ανθρώπων, αυτοκινήτων ή ζώων (360° check). Ελέγξτε ότι το τηλεχειριστήριο (flight control) ανταποκρίνεται πλήρως με τις κινήσεις του drone (πάνω - κάτω, αριστερά - δεξιά, εμπρός - πίσω). Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, καλό είναι να αιωρηθείτε για περίπου ένα λεπτό σε 2 μέτρα ύψος, ώστε να θερμάνετε τις μπαταρίες.

 

 

7. ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ

Βεβαιωθείτε ότι πετάτε το drone σας μέχρι εκεί που το βλέπετε καθαρά και δεν το ανεβάζετε ποτέ πάνω από τα 120m ύψος. Απαγορεύεται η πτήση κοντά σε συμβάντα, όπως πυρκαγιές, ατυχήματα, κ.τ.λ.. Δεν επιτρέπεται η λήψη και επεξεργασία φωτογραφιών ή video προσώπων, χωρίς την άδειά τους. Κατά τη διάρκεια της πτήσης μην εστιάζετε μόνο στο drone, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή και σε τυχόν εμπόδια όπως δέντρα, κολόνες, καλώδια.

 

8. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ

Πριν κλείσετε τις μηχανές βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει το ποσοστό της μπαταρίας που καταναλώθηκε, καθώς και τη συνολική διάρκεια της πτήσης. Αφήστε τη μπαταρία να κρυώσει πριν την αποθηκεύσετε. Συμπληρώστε τα απαραίτητα έγγραφα (pilot logbook, aircraft technical log).

 

 

Καλές και ασφαλείς πτήσεις!

 

Share: 

Η ONTIME Productions υπογράφει παραγωγές οπτικοακουστικών έργων και εξειδικεύεται στις εναέριες βιντεοσκοπήσεις υψηλών προδιαγραφών, νόμιμα και με ασφάλεια.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ONTIME PRODUCTIONS

Σαλαμίνος 5, 54626, Θεσσαλονίκη

+30 2310 543 343

info@ontimeproductions.gr

www.ontimeproductions.gr

Let’s Work together!